اولین قدم در توسعه وب انتخاب زبان برنامه نویسی مناسب است. طراحان سایت از زبانهای متنوعی مثل PHP، JAVA، JavaScript، Python، Ruby و TypeScript استفاده میکنند. هرکدام از این زبانها ویژگیهای مشخصی دارند و دارای مزایا و معایبی هستند. اگر به دنبال بهترین زبان برای طراحی سایت میگردید، لازم است نیازهای پروژه را در نظر بگیرید و سپس به مقایسه این زبانها بپردازید. در این مقاله به شما کمک میکنیم تا بهترین زبان برای طراحی وب سایت را پیدا کنید.

اولین قدم در توسعه وب انتخاب زبان برنامه نویسی مناسب است. طراحان سایت از زبانهای متنوعی مثل PHP، JAVA، JavaScript، Python، Ruby و TypeScript استفاده میکنند. هرکدام از این زبانها ویژگیهای مشخصی دارند و دارای مزایا و معایبی هستند. اگر به دنبال بهترین زبان برای طراحی سایت میگردید، لازم است نیازهای پروژه را در نظر بگیرید و سپس به مقایسه این زبانها بپردازید. در این مقاله به شما کمک میکنیم تا بهترین زبان برای طراحی وب سایت را پیدا کنید.
بهترین زبان طراحی سایت چیست؟ (معرفی بهترین زبانهای Frontend و Backend)
قبل از اینکه سراغ معرفی زبانهای طراحی سایت برویم، میتوانید در جدول زیر مزایا و معایب هر زبان را مشاهده کرده و آنها را با هم مقایسه کنید.
نام زبان طراحی سایت | مزایا | معایب | مناسب برای |
JavaScript | سرعت بسیار بالا قابلیت ادغام با زبانهای برنامه نویسی دیگر ساده و همه کاره بودن | عدم امکانات خطایابی خودکار عدم پشتیبانی از ارث بری چندگانه | طراحی سایت توسعه اپلیکیشنهای موبایلی |
PHP | امکان اجرا روی تمام سیستمعاملها کاربرد زیاد و قدمت بالا یادگیری آسان | مدیریت پیچیده اپلیکیشنهای آنلاین کند بودن PHP بدون فریم ورک | توسعه اپلیکیشنهای مبتنی بر وب طراحی سایتهای پویا |
JAVA | یادگیری آسان خطایابی ساده اجرا روی پلتفرمهای مختلف | مصرف حافظه زیاد کند بودن نسبت به سی و سی شارپ عدم پشتیبانی از امکانات بکاپ گیری | توسعه سایت توسعه اپلیکیشنهای موبایلی برنامه نویسی سیستمی |
Python | مقیاسپذیری بالا خوانایی کدهای پایتون شی گرا بودن زبان پایتون | نیاز به حافظه زیاد برای اجرا نامناسب بودن برای برنامههای موبایلی | توسعه سایتهای پیچیده ساخت اپلیکیشنهای مبتنی بر وب |
Ruby | ابزارها و کتابخانههای مفید پایبندی زیاد به استانداردهای وب جامعه بزرگ برنامهنویسان | کند بودن این زبان انعطافپذیری پایین به دلیل پایبندی به استانداردها خطایابی سخت کدها رابی | توسعه سایت ساخت اپلیکیشنهای موبایلی |
TypeScript | سادهسازی فرایند مدیریت پشتیبانی از مفاهیم OOP امکان توسعه اپلیکیشنهای تحت وب و پایگاه دادههای بزرگ | نیاز به یادگیری عمیق جاوا اسکریپت نیاز به کامپایل نیاز به تبدیل کدها به کد جاوا اسکریپت برای اجرا شدن | توسعه وب برنامه نویسی فرانت اند وب سایت |
HTML | یادگیری سریع و آسان ساختار ساده سازگاری با تمام مرورگرها | استاتیک بودن زبان HTML امنیت پایین قابلیتهای برنامه نویسی محدود شده | شروع یادگیری طراحی سایت |
Css | کمک به افزایش سرعت سایت صرفهجویی در زمان طراحی سایت سازگاری با دستگاههای مختلف | امنیت پایین احتمال به هم ریختگی استایل صفحه کاربرد پایین | استایلدهی به صفحات سایت استفاده برای طراحی رابط کاربری |
معرفی بهترین زبان طراحی سایت Backend
برنامه نویسی برای طراحی سایت شبیه یک کوه یخ وسط اقیانوس است. کسانی که از بیرون سایت را میبینند، فقط طراحی ظاهری سایت به چشمشان میآید. این بخش شبیه همان قله یخی است که از اقیانوس بیرون زده است؛ اما این قله یخ نهایتاً 20 تا 30 درصد کوه یخ را شامل میشود. بخش اصلی کوه، شامل تودههای یخی است که زیر آب قرار دارد و به چشم بیننده نمیآید. همین داستان برای طراحی سایت هم برقرار است. بک اند، بخشی از سایت است که کاربر آن را نمیبیند؛ اما قلب اصلی سایت را برنامهنویسهای بک اند مینویسند. بهترین زبانهای Backend دنیا عبارتند از:
1.زبان PHP
به گزارش سایت w3techs.com زبان برنامه نویسی بیش از 76 درصد سایتهای برنامه نویسی شده PHP است. همین آمار نشان میدهد که چرا وقتی از بهترین زبان برنامه نویسی طراحی سایت صحبت میشود، اول باید سراغ PHP رفت. سایتهایی مثل فیسبوک، مایکروسافت، ویکیپدیا، وردپرس و موزیلا با زبان PHP طراحی شدهاند. حتی خیلی از CMSهای معروف مثل وردپرس و جوملا نیز مبتنی بر PHP هستند.

به گفته ادزینو(adsinoo.com):
«زبان PHP گزینه خوبی برای طراحی سایتهای اختصاصی و پویا (Dynamic) است و امکان توسعه زیادی هم دارد. نزدیکترین رقیب به PHP، زبان ASP.NET است؛ اما بیش از دو سوم سایتهای کدنویسی شده بر پایه PHP هستند. برای طراحی سایت با PHP اغلب از فریم ورکهایی مثل لاراول، سیمفونی، CodeIgniter، CakePHP و Zend استفاده میشود.»
از جمله مهمترین ویژگیهای زبان PHP میتوان به متنباز بودن آن و سازگاری آن با تمامی سیستمعاملها اشاره کرد. در ضمن این زبان برنامه نویسی حمایت اجتماعی بالایی هم دارد؛ این عامل باعث شده تا دسترسی به منابع آموزشی پی اچ پی برای تازهکاران راحتتر باشد. با کمی گشتوگذار در یوتیوب و حتی منابع داخلی میتوانید کلی آموزش رایگان برای یادگیری PHP پیدا کنید.
اگر کارفرما هستید و میخواهید سراغ طراحی سایت بروید، اول از همه توصیه میکنیم سراغ PHP کارها بروید. یا اینکه شرکت طراحی سایت را انتخاب کنید که با PHP برایتان کار راهاندازی سایت را انجام دهد.
2.زبان پایتون (Python)
زبان دیگری که برای طراحی سایت پیشنهادش میکنیم، پایتون است. احتمالاً نام پایتون را زیاد شنیده باشید. Python یکی از بهترین زبانهای طراحی سایت برای بخش بک اند است. معرفی پایتون را از سایت asamserver بخوانید:
«پایتون با پشتیبانی از مجموعه بزرگی از کتابخانهها، این امکان را فراهم میکند که هم برنامهنویسان مبتدی و هم برنامهنویسان با تجربه برای پیادهسازی راحت پروژههای مختلف خود مثل توسعه بک اند، علم داده، اسکریپت نویسی و توسعه وب اپلیکیشن از این زبان استفاده کنند.
دستورات ساده، پروسه ویرایش، تست و خطایابی بسیار سریع در کنار رایگان و متنباز بودن و پشتیبانی از کتابخانههای متعدد، همگی دست به دست هم دادهاند تا پایتون هم در بین بهترین زبانهای برنامه نویسی برای افراد مبتدی قرار بگیرد.»
برای یادگیری پایتون هم منابع متعددی در دسترس است. برای شروع میتوانید از محتواهای رایگان یوتیوب آغاز کنید؛ اما اگر میخواهید در طراحی سایت حرفهای شوید، پس از یادگیری مقدمات بهتر است سراغ یک دوره آموزشی پولی همراه با داشتن پشتیبانی مستمر بروید.
3.زبان جاوا (Java)
نمیتوان از بهترین زبانهای برنامه نویسی برای طراحی سایت حرف زد و نامی از جاوا نیاورد. به گفته سایت 7learn:
«جاوا یک زبان برنامه نویسی شی گرا و استاتیک است که شباهت زیادی به زبان C++ دارد و در سال 1995 معرفی شده است، شعار این زبان (یکبار بنویس و هر جا اجرا کن) است، در واقع این زبان به گونهای طراحی شده تا روی هر پلتفرم و دستگاهی قابل اجرا باشد. این قابلیت بر اساس ماشین مجازی جاوا (JVM) انجام میپذیرد. Spring یکی از محبوبترین فریمورکهای جاوا است که برای توسعه و طراحی وب استفاده میشود.»
به طور کلی یادگیری جاوا نسبت به پایتون و PHP سختتر است و نیاز به زمان بیشتری دارد؛ اما اگر میخواهید برای گرفتن پروژههای بزرگ و طراحی سایتهای پیچیدهتر چشم دوختهاید، انتخاب جاوا منطقی است.
4.زبان SQL
SQL یا Structured Query Language از زبانهای استاندارد برای پایگاه داده است. با توجه به اینکه طراحی بخش بک اند سایت نیاز به پایگاه داده دارد، SQL را در فهرست بهترین زبانهای طراحی سایت قرار دادهایم. برای کسانی که برنامه نویسی بخش بک اند سایت را عهدهدار میشوند، یادگیری زبان SQL لازم است. البته بهعنوان یک فرانت کار هم بد نیست که با SQL آشنا باشید؛ زیرا این ویژگی به شما کمک میکند تا راحتتر با نیروهای بک اند تعامل کنید.

5.زبان Ruby
گزینه دیگری که میخواهیم آن را در فهرست بهترین زبان طراحی سایت قرار دهیم، روبی است. معرفی این زبان را از سایت وب رمز بخوانید:
«یکی از مزایای بزرگ روبی، سینتکس خوانا و طراحی سادهاش است. این سینتکس، خوانایی کد را افزایش میدهد و باعث افزایش سرعت توسعه میشود. همچنین، روبی از زبانهای برنامه نویسی شی گرا استفاده میکند که از انعطاف بالایی برای توسعه و تغییرات در کد برخوردار است.
معیار دیگری که روبی جذاب میکند، اکوسیستم فریمورک Ruby on Rails است. این فریمورک با سهولت و سرعت بسیاری، ایجاد و توسعه وبسایتها و نرمافزارها را فراهم میکند و اصول توسعه سریع (Rapid Application Development) را حمایت میکند.»
خوبی زبان روبی این است که یادگیری آن چندان سخت نیست. حتی با شرکت در دورههای آموزشی رایگان میتوانید زبان روبی را تا حد مناسبی یاد بگیرید؛ اما اگر میخواهید روی این زبان برنامه نویسی مسلط شوید، نیاز به شرکت در دورههای پولی خواهید داشت.
بهترین زبان طراحی سایت Frontend
خیلی از وقتها کاربران درباره طراحی سایت حرف میزنند؛ یا تصمیم به یادگیری زبانهای برنامه نویسی طراحی سایت میگیرند؛ اما دقیقاً نمیدانند درباره چه چیزی صحبت میکنند. برحسب تجربه میتواند حدس زد که اغلب این افراد دقیقاً منظورشان زبانهای Frontend است. در ادامه به معرفی بهترین زبانهای فرانتاند طراحی سایت میپردازیم.
1.زبان HTML
اینکه HTML را در دسته بهترین زبانها برای طراحی سایت قرار دادهایم دلیل دارد. دلیلش هم این است که اغلب کاربران با HTML یادگیری طراحی سایت را استارت میزنند. نکته دیگر اینکه اگر وبلاگنویس بودهاید، احتمالاً یادتان هست که اغلب قالبهای وبلاگی با زبانهای HTML و CSS طراحی شده بودند. زبان HTML خیلی ساده و ابتدایی است؛ اما بهتر است برای یادگیری طراحی سایت سراغش بروید و اصول آن را یاد بگیرید. از HTML برای طراحی چهارچوبها یا همان اسکلت صفحات سایت استفاده میشود.
زبان HTML دارای عناصر یا بلوکهایی است که صفحات وبسایت براساس آنها ساخته میشود. با یادگیری HTML میتوانید مسیر یادگیری دیگر زبانهای طراحی سایت را کوتاهتر کنید.
نکته دیگر اینکه در کنار این زبان باید با CSS هم آشنا باشید. صفحاتی که با HTML چهارچوبهای آن ساخته شده، باید با CSS تکمیل شده و طراحی شوند. اگر سایت را به یک ساختمان چند طبقه تشبیه کنیم، ساخت فونداسیون، ستونها و دیوارهای باربر اصلی با HTML انجام میشود؛ سپس نوبت به طراحی داخلی و خارجی ساختمان (استایلدهی به صفحات سایت) میرسد که در این بخش باید سراغ زبان CSS رفت.
2.زبان Java Script
بدون شک بهترین زبان برنامه نویسی برای طراحی سایت را باید جاوا اسکریپت دانست. معرفی این زبان را از سایت niasa بخوانید:
«جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی قدرتمند است که برای افزایش دینامیک و تعامل با کاربر در بخش فرانتاند وب استفاده میشود. این زبان قابلیت ایجاد افکتهای متحرک، اعتبارسنجی فرم، نمایش و مخفی کردن محتوا و بسیاری از ویژگیهای دیگر را برای وبسایتها فراهم میکند. با جاوا اسکریپت، میتوانید تجربه کاربری بهتری را فراهم کنید و برنامههای پویا و تعاملی را پیادهسازی کنید.»

در طراحی سایتهای معروفی مثل گوگل، توییتر، فیسبوک، یوتیوب و جیمیل از زبان جاوا اسکریپت استفاده شده است. همین مثالها نشان میدهد چرا باید Java Script را پادشاه زبانهای طراحی سایت دانست.
نکته جذاب اینکه از جاوا اسکریپت میتوان برای توسعهبخش بک اند سایت نیز استفاده کرد. این زبان کتابخانهها و فریمورکهای زیادی دارد که برای ساخت سریعتر و بهینهتر صفحات سایت مورد استفاده قرار میگیرند. از جمله این کتابخانهها میتوان به AngularJS و Vuejs اشاره کرد.
نکته دیگر اینکه جاوا اسکریپت به شما این امکان را میدهد که اپلیکیشنهای موبایلی و اپلیکیشنهای تحت وب را نیز طراحی کنید. سرعت بسیار بالا، امکان ادغام با زبانهای برنامه نویسی دیگر و سادگی از دیگر ویژگیهای جاوا اسکریپت است.
3.زبان TypeScript
یکی دیگر از زبانهای معروف برای طراحی فرانتاند سایت، TypeScript است. این زبان توسط مایکروسافت توسعه داده شده و اولینبار در سال 2012 از آن رونمایی شد. هدف توسعه تایپ اسکریپت را میتوانید به نقل از سایت راکت بخوانید:
«هدف از ایجاد TypeScript، ارائه یک زبان برنامه نویسی مقیاسپذیر و مدرن است که امکان توسعهی اپلیکیشنهای بزرگ و پیچیده را با کیفیت بالا و به طور موثر فراهم میکند. TypeScript یک زبان برنامه نویسی متن باز و توسعهیافته توسط مایکروسافت است که به عنوان یک ابر مجموعه یا SuperSet از JavaScript طراحی شده است، به این معنا که هر کد JavaScript یک کد معتبر در TypeScript است. این ویژگی به توسعهدهندگان اجازه میدهد که به تدریج و بدون نیاز به تغییرات عمده در کد موجود، به استفاده از TypeScript بپردازند.»
در حقیقت میتوان گفت تایپ اسکریپت یک سوپرست برای جاوا اسکریپت است که امکان طراحی و توسعه سایتها و اپلیکیشنهای پیچیدهتر را به برنامهنویسان میدهد.
چطور بهترین زبان را برای طراحی سایت انتخاب کنیم؟
در بخشهای قبلی به معرفی بهترین زبانهای طراحی سایت پرداختیم؛ اما سوال اصلی اینجاست. چطور بفهمیم سایت ما باید با چه زبانی طراحی شود؟ در ادامه به این سوال جواب میدهیم. به طور کلی برای انتخاب زبان برنامه نویسی سایت باید فاکتورهای زیر را در نظر بگیرید.
1)اندازه و نوع پروژه
برای طراحی خیلی از سایتهای فروشگاهی، شرکتی، سازمانی و… حتی نیازی نیست از زبانهای برنامه نویسی استفاده کنید. CMSهایی مثل وردپرس برای طراحی همین سایتها ایجاد شدهاند. جالب است بدانید که بیش از 43 درصد سایتهای دنیا با وردپرس طراحی شدهاند. انتخاب وردپرس سرعت طراحی و هزینه آن را به شکل چشمگیری کاهش میدهد.
اما اگر امکان استفاده از CMSها را نداشتید، بهتر است برای پروژههای کوچک سراغ زبانهای سادهتر مثل جاوا اسکریپت یا حتی HTML و CSS بروید. البته انتخاب PHP هم همیشه منطقی است.
برای پروژههای بزرگ و خاص هم زبانهایی مثل پایتون، روبی و PHP کارتان را راه میاندازند.
2)پشتیبانی و جامعه برنامهنویسان
به طور کلی زبانهایی که کامیونتیهای فعالتری دارند، انتخابهای بهتری برای طراحی سایت هستند. برای مثال انجمنهای PHP، پایتون و جاوا اسکریپت در سالهای اخیر خیلی فعالتر بودهاند. همین مسئله باعث شده تا کتابخانهها و توابع این زبانها توسعه بیشتری پیدا کند و کار طراحی سایت را راحتتر و سریعتر نماید.

به گفته سایت aiolearn: «زبانهایی که دارای پشتیبانی و منابع غنی هستند، به شما کمک میکنند تا به راحتی از منابع و مستندات موجود برای یادگیری و توسعه استفاده کنید. همچنین زبانهایی که دارای جوامع برنامه نویسی فعال و پرشوری هستند، امکان اشتراک دانش، کدها و ابزارهای مفید را فراهم میکنند. در نتیجه، پشتیبانی و جامعه برنامه نویسی میتوانند نقش مهمی در انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی برای طراحی سایت داشته باشد.»
3)امنیت در توسعه وب
در فرایند طراحی سایت و توسعه وب، بحث امنیت اهمیت زیادی دارد. به خصوص اگر سر و کارتان با ذخیرهسازی اطلاعات کاربران است. نقطه ضعف زبانهایی مثل HTML و CSS امنیت پایین آنهاست؛ اما در نقطه مقابل امنیت زبانهایی مثل PHP، جاوا اسکریپت، پایتون و روبی سطح خوبی دارد.
ترکیب برنده برای طراحی سایت
اگر در جستجوی یک ترکیب برنده برای طراحی سایت هستید، پیشنهاد ما استفاده از 4 زبان برنامه نویسی زیر است:
1.استفاده از HTML برای ساختاردهی به چهارچوبهای سایت و صفحات آن
2.استفاده از CSS برای استایلدهی به سایت و طراحی بصری وبسایت
3.استفاده از Java Script برای اضافه کردن تعاملات پویا و پاسخگو به وبسایت
4.استفاده از PHP برای برنامه نویسی بک اند و پردازش اطلاعات سمت سرور
سخن آخر
برای راهاندازی سایت خیلی وقتها باید سراغ زبانهای برنامه نویسی رفت. در این مقاله به معرفی بهترین زبانهای طراحی سایت پرداختیم. اگر میخواهید طراحی سایت را یاد بگیرید، بد نیست که کارتان را با آموختن زبانهای معرفی شده شروع کنید. همچنین اگر کارفرما هستید و میخواهید یک سایت راه بیندازید، آگاهی داشتن درباره ویژگیها و مزیتهای زبانهای برنامه نویسی به شما کمک میکند تا راحتتر تصمیم بگیرید. اگر سواری درباره مباحث گفته شده داشتید، در کامنتها پاسخگوی شما هستیم.